Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

FÉNYSUGÁR
[ FÉNYSUGÁR ]

·Karácsonyi történet - A három fa legendája
·Magyar karácsony az égben
·Bemutatkozik segédlelkészünk, Victorné Szabolcsik Veronika
·Október 2-án segítõ kezet nyújtottunk
·A Kálvin évforduló mezőcsáti áldásairól
·Kálvin János élete (Noyon, 1509. július 10. - Genf, 1564. május 27.)
·Kálvin János bűnvalló imája
·A Rimaszombati Református Tudományos Gyűjtemény megnyitóján
·Idősek napja

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


2004. VI. évf. 18.: Karácsony Jézus születésének napja
Dátum: 2007. december 29. szombat, 11:16 Közzétette: kaf

FÉNYSUGÁR
Adventi beszélgetés Gyökössy Endre pasztorálpszichológussal

< Emlékezetnek okáért tiszteletünk és szeretetünk kifejezéseként. >

Dr. Gyökössy Endrét, a pszichopedagógia nemzetközi tekintélyű professzorát, Újpest-Újváros gyülekezetalapító és templomépítő lelkészét szinte az egész ország ismeri, különösen amióta a rádió egyik lelkigondozó szolgálatának is rendszeres munkatársa. Nem véletlen, hogy a népszerű Magunkról magunknak című ön- és emberismereti könyvének a hatodik kiadása is teljesen elfogyott, és a Református Sajtóosztály idei karácsonyi újdonságai közül pedig éppen Gyökössy Endre vallás- és családvédelmi esszéinek, tanulmányainak Életápolás címen megjelentetett gyűjteménye a legkeresettebb.


- Milyen személyes ajándékot remél a mostani karácsonyra? – kérdeztem újpesti otthonában a református lelkipásztort.
- December közepéig szeretnék elkészülni a Ravasz László-hagyaték feldolgozásával. Nagy ajándék számomra, hogy a családja engem bízott meg ezzel a munkával. Azért is hálás vagyok, hogy a gyülekezetünk alapításának 50. évfordulóján, december 8-án én prédikálhattam az Attila utcai kis templomunkban.
- Karácsony ünnepéről szeretnék beszélgetni önnel, mint pedagógussal, pszichológussal.
- A karácsonyi készülődés legnagyobb buktatója, hogy nem törődünk eléggé az adventteé, az ünnepvárással. A nagy sürgés-forgásban – miként Kodolányi János Keresztelő című novellájában – könnyen megfeledkezhetünk a Gyermekről. Arról, hogy a karácsony Jézus születésnapja. Sokan nem tudják, vagy inkább felejtik, hogy ez a kisded, Isten szeretet itt van köztünk. És akik erről megfeledkeznek, azoknak szívtelenné válik még az ünnepük is.
- Pedig talán éppen az ajándékozás görcsös igyekezet hajtja őket.
- Én ezt potlach-szindrómának nevezem. „Potlach” a kanadai qwakint indiánok nyelvén ajándékozási versenyt jelent. A vancouveri indiánkutatóknak feltűnt, hogy a legerősebb, legharcosabb törzsek tagjaiból kerül ki a legtöbb koldus. A jelenség magyarázata igen elgondolkodtató. Ezek a harcias törzsek furcsa módon kompenzálták azt, hogy megtiltották nekik a csatározásokat, még a legkisebb csetepatékat is: kitalálták, az ajándékozási versenyt. Mindig ügyeltek, hogy valamivel több ajándékot adjanak, mint a másik törzs, hogy legalább az ajándékozásban legyőzhessék egymást.
Ha nem vigyázunk, így válhat a mi karácsonyunk is ajándékozási versennyé, kompenzálássá, s ez nemcsak anyagi, hanem lelki elszegényedéshez is vezethet.
- Miképpen tehetjük ezt a napot a család, a gyerekek ünnepévé?
- Sokan nem is engedik fölnőni a gyerekeket a karácsonyhoz. A játékokkal teletömött gyerekszobákba legtöbbször egy „bambino-jézuska” viszi a méregdrága ajándékokat, cukorbabákat, rózsaszín hajú lovacskákat. Nem kellene azt hazudnunk a gyerekeknek, hogy a Jézuska hozza a karácsonyfát. Az én kálvinista apám minden évben elmesélte nekünk, hogy a karácsony Isten ajándékának, az Úr Krisztus születésének az ünnepe, és ezen az ünnepen minden csak szimbólum. A fiatalon kivágott fa Jézus életét jelképezi, a gyertyák, hogy ő hozta a világosságot a földre; az egymásnak adott ajándékok az örömnek, a testté lett szeretetnek a szimbólumai. Ezt a legkisebbek is megértik, csak oda kell figyelni rájuk, szeretettel, gondoskodással elmagyarázni nekik midezt, Hogy fölnőhessenek – velünk együtt – az ünnephez.
- önöknél hogyan zajlik le a karácsonyeste?
- Mivel a mi lakásunk a legnagyobb, nálunk jön össze az egész család. Most egy dédunoka is lesz a bölcsőben.
A feleségem, aki svájci német származású, zongorázni szokott, és mi a gyerekekkel, unokákkal együtt felváltva énekelünk svájci és magyar adventi énekeket, amíg asztalhoz nem ülhetünk. Mi mindig gyertyagyújtás előtt vacsorázunk, hogy később emiatt ne kelljen kapkodni. A fiam erre az alkalomra hidegtálakat és kocsonyát rendel, hogy az édesanyja is nyugodtan tölthesse velünk az időt, ne kelljen ezen a napon is a konyhában dolgoznia. A feleségem szokta megrázni a régi kis csengőnket. Amikor énekelve bemegyünk a szobába, ahol a karácsonyfa áll, mindenki külön is meggyújt egy szál gyertyát. Az ének után fölolvasom Lukács Evangéliumából Jézus születésének a történetét, és néhány magyarázó szót is fűzök hozzá.
Az ajándékátadásnak is külön szertartása van nálunk. Mindig a család legkisebb embere viszi oda a szépen becsomagolt ajándékot a karácsonyfa alól a legidősebbnek, aki átvágja a szalagot, majd a legkisebb kibontja a csomagot, s átnyújtja annak, akinek a neve rá van írva. Megvárjuk, míg a megajándékozott kiörvendi magát, közben énekelgetünk, kicsi pezsgőt, szörpöt iszunk. A családban régóta én vagyok az „ollós ember”, de a „kibontós és átnyújtós ember” gyakran változik. Remélem, a következő esztendőben már a kislány dédunokám lesz az ajándékátnyújtós.

(Eredetileg megjelent a Köznevelés 1991. december 20-i számában, közli: Gazda István)

 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: FÉNYSUGÁR
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
FÉNYSUGÁR:

Kálvin János bűnvalló imája


Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 2


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

FÉNYSUGÁR

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.04 másodperc