Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Általános Iskola
[ Általános Iskola ]

·Információk
·Református Általános Iskolánk új épületszárnyának avatása
·Emléktábla avatás a Református Általános Iskolában
·Tájékoztató füzet 1.rész - Mezőcsáti Református Óvoda

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


Életkép - Húsvétra készülve
Dátum: 2008. március 18. kedd, 10:58 Közzétette: kaf

Hírek
- Feleségemmel a megszokott hipermarketbe igyekeztünk. Idejében próbáltuk az ünnep előtti vásárlást megtenni. Vendégeket várunk húsvétra.


- A bejáratnál már azonnal hihetetlen mennyiségű magyar és külföldi csokoládéfigurákból lehetett válogatni. A bőség zavarában éreztem magam.
- A nyuszit, a tojást, a bárányt értettem, hogy miért került a polcra, de a tyúkanyót és a kacsát nem.
- Bevásároltunk, a pénztárhoz mentünk. A néhány perces sorban állás alatt tűnt fel egy nagyméretű kifeszített transzparens: Húsvét 2008 felirattal, alatta pedig egy hagyományőrző hosszú falusi fehérfalú parasztház megfelelő környezetével együtt.
- Elgondolkodtatott, hogy vajon, aki megtervezte ezt az egyébként szép és ízléses transzparenst, mit akart vele üzenni?
- Csupán csak az ünnep előtti bevásárlásra hívná fel a figyelmet?
- Vagy csak ennyi lenne a húsvét sokak számára, hogy valamiféle ilyen-olyan mértékben élő és gyakorolt hagyomány? Csupán húsvéti folklór locsolkodó legény és leány csoportok képével?
- Ennyi lenne ma a húsvét?
- Azt gondolom, hogy azért ettől sokkal több él belőle az emberek szívében, lelkében és ünnepi szokásában!
- A transzparensre nézve gondolkodóba estem, ha most ebben a pillanatban áttervezhetném, mit jelenítenék meg rajta, mit írnék rá a vásárláson túl, a templom felé az evangéliumok húsvéti üzenete felé hívogatva, terelgetve az emberek gondolatait és lépéseit?
- Arra jutottam, hogy a patinás régi magyar ház mellé újak képét tenném, amelyben ma laknak polgáraink szépen tervezett, szépen épített XXI. század elejeit.
- És egy gondolat erejéig számba vehetnénk az akkori és mostani életviteleket, életlátásokat, mindennapi szokásokat. A régi ház nekem a korábban élt nemzedékek életének természetes és természethez közelebbi, humánusabb, nyugodtabb szép életrendjét üzeni, amelyben éltek, alkottak, ünnepeltek, ahonnan vezetett út a munkába, a mezőre, a szőlőbe, vasárnap és ünnepnap a templomba!
És üzeni, hogy nyitva volt a ház kapuja és ajtaja egymás előtt, együtt éltek, együtt ünnepeltek! Asztalt terítettek, Áldást kívántak, az élet pártján voltak, amikor meglocsolták a lányokat a jövendő magyar nemzedék életének hordozóit!!
üzeni számomra, hogy e régi házban lakók tudták, hogy van nagyhét, hogy nagypénteken csendben vagyunk, otthon vagyunk, hitünk titkára figyelünk a golgotai keresztre, az értünk szenvedő Megváltóra, és akinek nagypéntekje volt, annak lehetett Húsvétja, az tudta énekelni: hogy „Krisztus feltámadott, kit halál elragadott, örvendezzünk vigadjunk, Krisztus lett a vigaszunk”.
- Vessünk számot mai tapasztalásainkkal. A mai otthonokból hová vezetnek utak?
Nem lehetne az áldást kívánót befogadni, hellyel kínálni, nem lehetne újra az élet pártjára állni, vagy nem lennének ilyen barátaink, ismerőseink, akikkel ilyen közvetlen  baráti a viszonyunk?
- Mit írnék a transzparensre?
Először arra gondoltam a legrövidebb húsvéti örömhírt: „ő él” csupa nagybetűvel! Majd arra gondoltam, ahogy a feltámadt Úr Jézus Krisztus köszöntötte tanítványait húsvét reggelén: „Békesség néktek.”
- Volt békessége a patinás régi házban lakóknak és lehet békessége a mai otthonokban lakóknak. Békesség néktek. Hívogasson bennünket ünneplő templomi és családi közösségekbe a feltámadt Urunk Jézus Krisztus életformáló szava.
- Vajon nem kellene-e e figyelemfelkeltő üzenethordozókat evangéliumi tartalommal is feltölteni? Bizonnyal szükség van rá!
- Mire mindezeket végiggondoltam, már fizethettem is. Hazafelé indultunk és arra az elhatározásra jutottam, hogy egy esti istentiszteleten ezt el fogom mondani a gyülekezetemben. Hamarabb került rá sor az Európa Rádió érdeklődő riporternője jóvoltából. Hálás vagyok azért, hogy önökkel is megoszthattam gondolataimat.

Készítettem 2008. március 18-án az Európa Rádió számára.

Gazda István
esperes

 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Hírek
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Hírek:

Kálvin-szobor avatás, 2010. május 22.


Hír értékelése
Értékelés: 1
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Hírek

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.03 másodperc