Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Egyházközség
[ Egyházközség ]

·Anyakönyvi híreink 2010.
·Anyakönyvi híreink 2009.
·Horváth Sándorné Fónagy Ágnes
·Anyakönyvi híreink 2008.
·Berecz András
·Dalostalálkozó
·Deák Sándor
·Anyakönyvi híreink 2007.
·Halász Károly

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


Presbiterportrék: Poros József
Dátum: 2007. november 08. csütörtök, 08:51 Közzétette: kaf

Egyházközség Októberi szép őszi délutánon beszélgettem Poros József főgondnok úrral. Életútjáról elmondta: „Mezőcsáton születtem 1934. augusztus 27-én, a szüleim földműves gazdálkodó emberek voltak. Ezt tanulhattam meg tőlük.

A mezőcsáti református iskolában tanultam, szeretett tanáraim: Gaál Ilona, Ács Sándor, Kiss Bertalan tanítók voltak. Az általános iskola befejezése után először szüleimnek segítettem a mezőgazdasági munkákban, majd később lehetőségem volt a kőműves szakmát megtanulni. Tanulmányi időmet a mai napig is jó emlékeimben őrzöm. Nagyon szerettem és szeretem ezt a szakmát, hiszen házat építeni nagyszerű érzés, legyenek azok saját elképzelések szerint épülő vagy tervezők által megálmodott épületek, illetve más, a gazdasági életben hasznosítható építmények. Az ország több városában dolgoztam, ahogy az építkezések megkívánták: Miskolcon, Debrecenben, Hajdúnánáson, még Mohácson is. Itthon a Dél-borsodi ÁFÉSZ közösségében voltam karbantartó, majd a 80-as és 90-es években önállóan dolgozó kisiparos és így jöttem nyugdíjba.
1958-ban megnősültem, feleségül vettem Kiss Esztert, akivel 35 évi boldog házasságban éltem, együtt építettük fel Rákóczi utcai otthonunkat. Négy gyermekünk született: József, Eszter, Anna és Ilona. József és Eszter itthon élnek családjaikkal, Anna Békéscsabán él szintén orvos férjével együtt, Ilona Tiszaújvárosban lakik családjával, gimnáziumi tanárnő.
Feleségem elvesztése nagy keserűséget okozott, az ő elmenetele által családi összetartásunk csorbult. Tíz unokám van, igyekszem őket minél többször meglátogatni, a közelebbiekkel hetente-kéthetente találkozom, a távolabbiakkal negyedévenként. Ajándékaimat Advent idején, Mikulásra szoktam elvinni, amit egyaránt várnak a nagyobbak, de a kisebbek még inkább. Életemnek nagyon fontos része az unokákkal tölthető idő. Hála Istennek valamennyien jó előmenetelű, értelmes gyermekek, egyikőjük, Ildikó a Debreceni Református Kollégium 11. évfolyamos diákja.

1969 óta vagyok presbitere a Mezőcsáti Református Egyházközségnek. Feleségemmel együtt mindig aktívan vettünk részt a gyülekezet életében, aki igen hűséges, rendszeres vasárnapról vasárnapra templomba járó asszony volt. 1987-től 1990-ig végezhettem az új parókia felépítésének kőműves munkáit. Hálát adok az Istennek, hogy gyülekezeti összefogással, együtt építhettük fel ezt a szép épületet. 1992-től minden esztendő nyarán végzek kisebb nagyobb felújítási munkákat egyházközségünk általános iskolájában. Így újítottam fel teljes mértékben például igazgató úr kisudvaron lévő lakását. A templomfelújítások idején presbiter testvérekkel együtt dolgozhattam. 1998. január 28-tól voltam templomgondnok, 2002. október 29-től főgondnokká választott a gyülekezet.
A főgondnoki szolgálatot igyekszem tisztességgel betölteni úgy a mindennapi munkában, mint ennek a szolgálatnak a lelki, gyülekezetet építő jellegében. Arra törekszem, hogy lelkiekben is ehhez a tisztséghez felkészült legyek. Bízom Istenben, hogy még ad esztendőket a szolgálat végzéséhez.
A pénzügyi bizottság munkájában igyekszem mindenkor alkotó módon részt venni, meghallgatni és megfigyelni a lelkipásztorok gondolatait, a gondnok testvérek, a bizottsági tagok véleményét, meglátását és együtt megalkotni, megvalósítani a kijelölt célt. Orvosaim tanácsa szerint a meglévő betegségiemmel igyekszem együtt élni, azokról tudomást véve kíméletes életmódot folytatni. Gondnoki szolgálataimban is igyekszem kerülni a szükségtelen és felesleges izgalmakat, inkább igyekszem bölcsen körüljárni és elgondolni azt, hogy hogyan szólalok meg annak érdekében, hogy a jó megoldást megtaláljuk.
Egyedüllétemet időnként nehezen hordozom, de családom segítségemre van ebben. Megtanultam a mobiltelefonokat is kezelni, így én is el tudom érni az enyéimet, és engem is el tudnak érni a gyermekeim és a gyülekezeti munkatársaim.”
Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést, jó volt találkozni ebben a hajlékban. Áldást, békességet és jó egészséget kívánva búcsúzom Józsi bácsitól, kedves főgondnok úrtól. Hazafelé tartva a Timóteushoz írott első levél III. fejezetének 13. verse jutott eszembe, ahol ezt olvassuk: „Mert akik jól szolgálnak, szép tisztességet szereznek maguknak, és sok bizodalmat a Jézus Krisztusban való hitben.”

Horváth Sándorné
presbiter

 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyházközség
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyházközség:

A mezőcsáti református templom belső felújítása 1999-2000.


Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Egyházközség

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.04 másodperc