Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Egyházközség
[ Egyházközség ]

·Anyakönyvi híreink 2010.
·Anyakönyvi híreink 2009.
·Horváth Sándorné Fónagy Ágnes
·Anyakönyvi híreink 2008.
·Berecz András
·Dalostalálkozó
·Deák Sándor
·Anyakönyvi híreink 2007.
·Halász Károly

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


Kulcsszó a kapcsolat: Konferencia a roma gyerekek oktatásáról
Dátum: 2012. április 24. kedd, 19:52 Közzétette: admin

Hírek A magyar kormány romastratégiájáról, a cigány gyerekek oktatásának lehetséges módszereiről és eszközeiről, valamint a Vilmányban folyó romamisszióról is hallhattak a résztvevők az Országos Református Tanáregyesület (ORTE) Mezőcsáton rendezett regionális konferenciáján.

A református iskolaügy nemzeti küldetése, hogy foglalkozzon a cigány gyerekek oktatásának kérdéseivel – mondta Dr. Korsós Bálint április 14-én a Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában tartott tanácskozás kezdetén „Feladatunk, hogy a krisztusi örömhírt közvetítsük a társadalmi csoporthoz” – hangsúlyozta az ORTE elnöke, aki szerint az ország jövője múlik a kisebbség felzárkózásán.
 

Pásztor Éva, a házigazda intézmény igazgatója előadásában rávilágított: a szakmunkásképzők megszűnésével, valamint a tankötelezettségi korhatár tizennyolc évre történő emelésével a gimnáziumban ugrásszerűen megnőtt a roma diákok száma. Mint mondta, a cigánysággal kapcsolatos társadalmi problémák megoldása nem csak az iskolák feladata, ám a gyerekek oktatása, nevelése és motiválása a tanárok dolga. Pásztor Éva beszámolt az iskola „Út az érettségihez” elnevezésű programjáról, melynek keretében nemcsak szaktanári, hanem anyagi támogatást is biztosítanak a roma fiatalok tanulásához. „Próbáljuk pótolni azt a hiányosságot, ami eleve megnehezíti a tanulók beilleszkedését a középiskolai képzésbe. Képességeket és készségeket fejlesztünk, motiválunk és példát mutatunk.”
 

Ami az embereknél lehetetlen, az Istennél lehetséges – hangsúlyozta Szabó Dániel a Tiszáninneni Református Egyházkerület nyugalmazott főgondnoka a gazdag ifjú története alapján tartott áhitatában. A konferencia témájához kapcsolódva úgy fogalmazott: a szeretet útján meghatározott áldozatvállalás nélkül nem lehet megoldást találni a társadalmat érintő kérdésekre. Az Úr erős igéjéhez kössük tennivalóinkat – húzta alá Szabó Dániel, aki szerint a roma-kérdést tekintve történelmileg eddig nem ismert „nyitásban” van az ország.
 

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszédében többek között a kormány romastratégiájáról tájékoztatta a résztvevőket. Szólt az ún. Integrált Pedagógiai Rendszerről (IPR), mellyel felzárkózási programok szervezését, és hátrányos helyzetű diákok tanulását támogatja az állam. Balog Zoltán elmondta, a jelenlegi szegregáló oktatási struktúra nem alkalmas a roma gyerekeket kiszakítani a hátrányos helyzetből, ezért a rendszer alapvető változtatására van szükség. Az államtitkár méltatta a Debrecenben működő Váli István Református Cigány Szakkollégium munkáját, melynek vállalt feladata roma értelmiségiek képzése.
 

A személyes kapcsolat az, amiben a gyerek és a közösség megragadható – hívta fel a figyelmet Barnóczki Anita, a Tiszáninneni Református Egyházkerület cigánymissziós referense. „Nincs egységes módszer a cigány gyerekek oktatására, ami módszertanilag közös pontot jelenthet, az a kapcsolat és az odafigyelés.” A református lelkész többek között a kiscsoportos oktatásban látna előrelépést, ami Magyarországon ma financiális okok miatt nem megvalósítható. „Nem az integrációra kell törekedni, hanem arra, hogy minden közösségben megtaláljuk azt, hogy mint csoport hogyan tudunk együttműködni, és zöld ágra vergődni.” Barnóczki Anita hozzáfűzte: a cigány gyerekek oktatása során egy másik kultúrát kell megszólítani, így a kultúrák közötti különbséget is át kell hidalni.
 
A konferencián Takács Géza monori tanár, pedagógiai szakíró „Én mivel küszködöm?” című írását osztotta meg az egybegyűltekkel, amelyben gyakorlati szempontból, nehézségeket és kihívásokat egyaránt felvázolva szintén a személyes kapcsolat szerepére irányította a figyelmet.
 

Sóhajda Levente göncruszkai lelkipásztor „Egyház és iskola és a cigány közösség” című előadásában a Vilmányban folyó romamisszióba nyújtott betekintést. „Az egyházi iskola és a cigány közösség kapcsolata attól lesz egész, hogy nem gondoljuk magunkat többnek a másiknál” – fogalmazott Sóhajda Levente, aki elmondta: az egyház életformát, a Krisztushoz való tartozást kell, hogy közvetítse a cigányság felé. A lelkipásztor szerint a romák lemaradásával az egész ország veszít, ezt kell felismerni, komolyan venni, és felelősséget vállalni azért, hogy tegyünk ellene. „Ne keverjük össze a célt és az értelmet!” – tette hozzá a lelkész, aki végül aláhúzta: mindnyájunknak bíznunk kell a szemléletváltozásban.
 
Kojsza Péter

képgaléria: http://www.tirek.hu/galeria/mutat/13102/?hir=34248

forrás: www.tirek.hu


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Hírek
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Hírek:

Kálvin-szobor avatás, 2010. május 22.


Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Hírek

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.04 másodperc