Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Egyházközség
[ Egyházközség ]

·Anyakönyvi híreink 2010.
·Anyakönyvi híreink 2009.
·Horváth Sándorné Fónagy Ágnes
·Anyakönyvi híreink 2008.
·Berecz András
·Dalostalálkozó
·Deák Sándor
·Anyakönyvi híreink 2007.
·Halász Károly

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


Általános Iskola: Emléktábla avatás a Református Általános Iskolában
Dátum: 2006. december 27. szerda, 09:24 Közzétette: kaf

Általános Iskola "Az igaznak emlékezete áldott"

Református Általános Iskolánk 2003. június 22-én tartott tanévzáró istentiszteletének harmadik részében emlékeztünk meg Ács Sándor jeles kántortanítónkról, aki 1930. szeptember 1-től 1957. március 8-ig tanította mezőcsát tanulóifjúságát iskolánk falai között.

Röviden az életútjáról, hogy jobban érthessük élete egészének üzenetét. Edelény-Császtapusztán született 1910. október 19-én. Édesapja gazdatiszt volt, aki 1913-ban elhunyt. Édesanyja Király Mária, ettől fogva egyedül neveli. Poroszlón találnak otthonra, ahol elvégzi a ref.elemi 6 évfolyamát. Jakab Imre igazgató úr felkarolja, támogatja és külön is tanítja a tehetséges félárva gyermeket. A polgári iskola 4 évfolyamát Hódmezővásárhelyen végzi, ahol nagybátyja gondoskodik a taníttatás feltételeiről. ő maga a szünidőkben nagybátyja kerékgyártó műhelyében dolgozik. A Tanítóképző Főiskolát Debrecenben végezte. A tandíj Jakab igazgató úr poroszlói gyűjtéséből, Édesanyjának szorgalmas munkájából adatik meg. Diplomáját 1930. júniusában veszi át.
Egyházközségünk pályázatokat írt ki, kántortanítókat keresve, három jelentkezőből reá esett a választás. 1930. szeptember 1-jén kezdte szolgálatát. A Nagyudvaron tanított, ott volt a lakása is. Házasságot 1937-ben kötött, a mezőcsáti Vattay Máriát vette feleségül. Három gyermekük született: Mária, Éva és Sándor. A fiak nemzedéke után ma öt unoka és hét dédunoka él a családban.
Tanítói szolgálata mellett a 946-47-es tanévekben igazgatója volt az iskolának. A 948-as államosítás után kántori szolgálatát Lovász tanító úrral együtt be kellett fejeznie. Tanítóképzős végzettségéhez tanárképzőt végez Egerben, 1953-ban kapta meg magyar-történelem-ének szakos tanári diplomáját. Szakmai munkáját elismerve a mezőcsáti Járás tanfelügyelőjeként dolgozik. Köztiszteletben és közmegbecsülésben álló személyiség.
1956. októberében a Mezőcsáti Munkástanács Titkárává választják és nagyon röviden összefoglalva neki volt köszönhető, hogy 56-ban Mezőcsáton nem volt fegyveres incidens. Nagyon sok fegyvert begyűjtve megakadályozta a felesleges vérontást. Az események menetét látva neki volt köszönhető az is, hogy a szovjet tankok Tiszakeszi felől érkezve irányítók segítségével úgy vonulnak el Mezőkövesd felől, hogy egyetlen lövés sem dördült el. Bölcsessége, higgadtsága helyes helyzetfelismerése a települést megóvta a bajtól.
1957. március 8-án este letartóztatják. A mezőcsáti Bíróság börtönébe viszik, majd Miskolcra és Kistarcsára kerül. Letartóztatásának híre megy. Az elrettentő példa statuálása eléri célját a pedagógus társadalomban és a közéletben. 1958. tavaszán Miskolcon folytatják le koncepciós perét, a vád az volt, hogy az iskola padlásán lőállásokat alakítottak ki és onnan kívánták a szovjet tankokat megtámadni. Olyan tanúkat állítottak, akik talán még Mezőcsáton sem jártak sohasem. 5 év börtönbüntetésre ítélik, Miskolcról Vácra majd a Budapesti Kozma utca börtönbe kerül. A forradalom utáni konszolidáció folyamatban a Legfelsőbb Bíróság határozata következtében 1959. márciusában hazaengedik. Betegen, sápadtan, meggyötörten, állásától megfosztva tér haza. A Miskolci Hűtőház építkezésén dolgozhat segédmunkásként. 1959. őszétől Kunhegyesen szolgál, a Református Egyház megválasztott kántoraként. 1961. márciusában a Szolnoki Kórházban diagnosztizálják betegségét: leukémia. Június 12-én családja közösségében békességben fejezi be életét, elmondva előző éjszakai álmát: „Azt álmodtam, hogy az Élet könyvébe be van írva a nevem” (ld. Jelenések 5. fej.). Temetése Kunhegyesen volt, ahol mind a mai napig él az emléke. 51 évet élt.
A templomi istentisztelet után vonultunk át a Nagyudvarra az emléktábla leleplezésére. Arnóth János polgármester úr köszöntötte az egybegyűlteket, a család tagjait, a 88 esztendős özvegyet, az öregdiákokat és a mai tanulóifjúságot, akik ma itt egy rendkívüli történelem órán is részt vettek, s ennek tanulságait mindnyájan levonhatjuk. A sors különös tényének nevezte azt, hogy aki megmentette Mezőcsátot az értelmetlen vérontástól, annak az egyetlen embernek kellett meghalnia a megtorlás, a hatalommal való visszaélés következtében. Az öregdiákok nevében G. Nagy Dánielné szólt, emlékezve az áldott emlékezetű tanítóra. Csernaburczky Gyuláné és Siposné Horváth Anita versek elmondásával szolgált. Az emléktábla leleplezése és megkoszorúzása után befejezésül református Himnuszunk a 90. zsoltár éneklésével emlékeztünk és tisztelegtünk Ács tanító őr emléke előtt.
1993. októberében a Gödi Polgármesteri Hivatalban vehette át Fia Antal József és Göncz Árpád aláírásával az 56-os emlékérem, a poszthumusz kitüntetést.
2003-ban pedig halálának 42. évfordulóján állítjuk a magunk szerény emléktábláját iskolánk falán, ott ahol tanított, ahol alkotott, ott ahol életét adta hazájáért, szűkebb pátriájáért.

Mezőcsát, 2003. június hava

Gazda István
esperes-lelkipásztor

 
Kapcsolódó linkek
· Honlap
· Több hír: Általános Iskola
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Általános Iskola:

Információk


Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Általános Iskola(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.04 másodperc