Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

FÉNYSUGÁR
[ FÉNYSUGÁR ]

·Karácsonyi történet - A három fa legendája
·Magyar karácsony az égben
·Bemutatkozik segédlelkészünk, Victorné Szabolcsik Veronika
·Október 2-án segítõ kezet nyújtottunk
·A Kálvin évforduló mezőcsáti áldásairól
·Kálvin János élete (Noyon, 1509. július 10. - Genf, 1564. május 27.)
·Kálvin János bűnvalló imája
·A Rimaszombati Református Tudományos Gyűjtemény megnyitóján
·Idősek napja

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


Énekkar: 5 éves az Egyházközségünk Énekkara
Dátum: 2007. június 26. kedd, 12:31 Közzétette: kaf

Egyházközség 1996. január 10.

A parókia 1990. évi felszentelésével egy nagyon szép és tágas gyülekezeti teremmel is gazdagodott egyházunk. Otthont adott és ad a gyülekezetet építő alkalmaknak, a hittanóráknak, bibliaóráknak, istentiszteleteknek, és különböző értekezleteknek. Így vetődött fel a gondolat Gazda István lelkipásztorunktól egy egyházi énekkar alapításáról, ami a hívek körében elfogadásra és támogatásra talált. A gondolatot erősítette egy időközben előkerült régi fénykép, amely egy népes csoportot ábrázol. Nemes Bertalan presbiter testvérünk közvetítésével, Kovács Barnáné Csótka Zsuzsánna adományaként került az Egyház birtokába a régi énekkart ábrázoló fénykép 1928-ból. Voltak akik elődöket, ismerősöket fedezhettek fel a fényképen, ami valószínűleg a Márk - féle kúria udvarán készülhetett.

Az elgondolást és a szándékot tett követte. Lelkipásztorunk Tóthné Gávay Katalin történelem-ének szakos tanárnőt kérte fel a leendő énekkar vezetésére. 1991. január második hetében újjáalakult a Református Egyház Énekkara. Az énekkar tagjainak, énekelni szerető, lelkes erre alkalmas idősebb és fiatalabb hölgyek és urak vállalkoztak. Nem volt könnyű dolga kezdetben sem a karnagynak sem a karnak, mivel a hangok finomítására, csiszolására sok időt és energiát kellett fordítani. Hetente egy alkalommal hétfő esténként veszünk részt a próbákon csaknem mindig teljes létszámmal.
Az énekkar alapító tagjai a következők voltak:
Szoprán: Kovács Árpádné, Hajdú Józsefné, Vígh Lajosné, Kiss Gyuláné, Tóth Józsefné, Molnár Jánosné, Z. Nagy Lajosné, Z. Nagy Éva, Szabó Gézáné, Nemes Józsefné, valamint Poros Józsefné és C. Szabó Sándorné akik sírja fölött kellett megállnunk. őrizzük áldott emléküket. Később csatlakoztak: Lükő Gyuláné, Bartha Orsolya, Kovács Anikó, Wachter Józsefné.
Alt: Sári Edit, Deák Györgyné, Illés Józsefné, Andrási Gyuláné, Szendreiné Kerékgyártó Eszter. Később csatlakoztak:Kemény Zsuzsanna Erőss Gyuláné, Hizsnyik Lászlóné és Erőss Erika, Lengyel Erika, Király Judit, Szabó Ágnes ref. tanítónők.
Tenor: Hajdú József, Molnár János, Veress Sándor, Szopkó Tibor, Gazda István,. Később csatlakoztak: Smura Miklós és Berecz Károly.
Basszus: Váradi Sándor, Vígh Mátyás, Halász Károly, Nagy Sándor, Később csatlakoztak: Wachter József, Pohubi László, Mészáros Zsolt.
Énekkarunk orgonakísérője Juhász Tamás.
A fáradozásnak hamarosan meglett az eredménye. Elsőként kánonokat és kétszólamú zsoltárfeldolgozásokat énekeltünk, majd három és későbben négyszólamú kórusműveket tanultunk meg. 91. Húsvétján már a templomban énekeltünk, Pünkösdre pedig egy teljesen új műsorral szolgáltunk a gyülekezetben.
1991. augusztusában a II. Református Világtalálkozó Debreceni rendezvényének többszáz tagú összénekkarában énekeltünk. 1991. szeptemberében láttuk vendégül a híres Debreceni Református Kollégium Kántusát.
1992. nyarán meghívást kaptunk Erdélybe a Marosvásárhely - Cserealja református gyülekezetbe. Az ott töltött néhány nap számunkra felejthetetlen emlék maradt. Elgondolkodtató az ottani nehéz körülmények gazdasági és politikai viszonyok ellenére az áldozatkész magatartás a befogadó vendégszeretet. Követendő példa lehet helytállásuk és hűségük számunkra is. A kapocslat építés folytatódott: 93. nyarán érkeztek hozzánk, a mi otthonainkba, mi pedig 94-ben énekelhettünk újra Erdély földjén.
Az idő múltával egyre több kórusmű megtanulásával szélesedett a kórus repertoárja. Így már részt tudtunk venni különböző egyházi fórumokon mint pl. a putnoki gyülekezeti napon 94-ben, ahol nyolc szép kórusművet adtunk elő. 91, 92, 95. nyarán a Tiszakeszin rendezett megyei Presbiteri Konferenciákon énekeltünk.
95 tavaszán a tiszapalkonyai templom belső felújításának hálaadó ünnepén énekeltünk.
Pályafutásunk méltán eddigi csúcsának tarthatjuk 1995. augusztus 13-át. Ezen a napon történt, hogy Egyházkerületünk Püspökének Dr. Mészáros Istvánnak javaslatára a Kossuth Rádió 10.05-től élő adásban közvetítette gyülekezetünk istentiszteletét a templomból. Ennek áhítatát emelve szárnyalt az énekszó az éteren át eegy egész ország, sőt annak határain túl az egész Kárpát-medencében az ott élő magyar nyelvű közösségek épülésére is.
Mindezek ismeretében azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy sikeres 5 évet éltünk meg a kezdettől fogva együtt éneklő lelkes és fegyelmezett énekkari tagsággal.
A Református Egyház Énekkarának közössége küldetést kíván betölteni az maga lehetőségei szerint. Az énekkar tagságából látható, hogy református és katolikus gyülekezeti tagok énekelnek együtt A zsoltár, a dícséret a zeneszerzők áldott dallamai közös hangot és dallamot adnak szívünkbe, így énekelünk minden nagy ünnepen a katolikus ünnepi miséken is. Lehet és legyen ez példa a közösségeket építő munkára.
Másrészt énekkarunk tagsága jelen van városunk nemzeti ünnepein, a Szózat és a Himnusz éneklése amelyhez sokan csatlakoznak legyen jel arról, hogy vége lehetne annak az évtizedek alatt kialakult gyakorlatnak, hogy csak "hallgatjuk" és mi magunk kivül maradunk és netán még egyszer elhallgatunk, mert egy nemzet fiai nem tudják nemzeti énekeiket.
A gyülekezeti terem falát díszíti egy számunkra becses ereklye: énekkari zászlónk, amelyet özv. Márk Gyuláné adományozott az egyháznak 1912-ben, 1948-ig az énekkar megszűntetéséig használták. Majd mint használaton kívüli értéktárgy került 1987-ben a Sárospataki Református Egyháztörténeti Múzeumba. 93. augusztusában hazahoztuk és birtokba vettük újra. Reméljük arra törekszünk, hogy méltó őrzői örökösei és az örökség jövőt építő énekkari közössége legyünk Mezőcsát gyülekezeteiben és egész társadalmában.

Berecz Károly
énekkari tag - presbiter


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyházközség
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyházközség:

A mezőcsáti református templom belső felújítása 1999-2000.


Hír értékelése
Értékelés: 1
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Egyházközség(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.04 másodperc