Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Általános Iskola
[ Általános Iskola ]

·Információk
·Református Általános Iskolánk új épületszárnyának avatása
·Emléktábla avatás a Református Általános Iskolában
·Tájékoztató füzet 1.rész - Mezőcsáti Református Óvoda

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


Templom: A templom története
Dátum: 2007. június 27. szerda, 08:59 Közzétette: kaf

Egyházközség Mezőcsát nevét elsőként 1225-ből származó oklevélen találjuk. Első ismert templomunk a XIV. században fennállt. Első lelkipásztorunk 1576-ban Tarczali Ferenc volt, akit Melanchton Fülöp szentelt pappá Wittenbergben. 1595-ig összeírás bizonyítja a református egyházközség és a templom fennállását. Az 1596-os mezőkeresztesi csata után a település elnéptelenedik. Budavár visszavételével egyidőben azonban települnek vissza a családok, újraalapítják a várost. 1732-ben még meg van a középkori eredetű templom, 1743-ban használhatatlan mivolta miatt lebontották.

1744-45-ben építik az előző templom helyére, annak alapjait felhasználva a ma is meglévő templom nyugati részét, a főhajót, valamint egy kőfundamentumra állított 4,5 öl széles és 4 öl magas fa haranglábat. 1777-ben épült a mai torony, 1786-ban úgy bővítették a templomot, hogy a templom és a torony között lévő üres teret beépítették. A templom mai formája 1856-ban alakult ki, amikor egy északi és egy alacsonyabb déli oldalhajót nyitottak a főhajó közelébe.
A templom ékessége a festett fakazettás mennyezet volt, amit 1746-ban készítettek Rév-Komáromi asztalos mesterek.
1890. augusztus 21-én tűzvész pusztítja el a belvárosi részt, leégett a Polgármesteri Hivatal, a két Parókia, a két iskolaudvar és 41 környékbeli lakó- és kereskedőház, valamint a tűzvész áldozata lett a református templomunk is.
A belváros újjáépítése vármegyei és vármegye határain túlról érkező segítséggel megindult. 1892-re helyreállítódott a templom, nem az eredeti formában, hanem sík, vakolt mennyezettel, de vörösfenyőből készült faragott padokkal, jó minőségű anyagból készült eklektikus stílusú fakarzattal, egy tíz változatú Angster József pécsi orgonaépítő műhelyéből származó orgonával.
A tűzvészből kimentett 22 db mennyezetkazetta az Iparművészeti Múzeumba került.
Az 1970-es években a múzeum megkereste egyházunkat a kazetták visszahelyezésével kapcsolatban, de anyagiak hiányában a helyreállítás nem történt meg.
A kazetták az 1980-as években történt restaurálásuk után kerültek az őket megillető egyházi helyre, a Debreceni Református Kollégium Egyházművészeti Múzeumának mennyezetére, illetve az Oratóriumba vezető lépcsőforduló falára.
1999-ben elkezdtük a véglegesen elveszettnek hitt értékeink újrateremtését, a fakazettás mennyezet helyreállítását. A kazettákat Deák Árpád nagyváradi képzőművész készítette.
A templom újbóli felszentelésére 2000. november 19-én került sor.
A templom a gyülekezeti életen túl jelentős városi ünnepekben is helyet adott és ad. 1991-ben a városavatás ünnepe itt volt.
A templom tornya 47,1 méter magas, Dél-borsod legmagasabb református templomtornya. A toronyban 3 harang van. A legértékesebb az 1025 kg-os nagyharang, amit 1891-ben öntöttek Seltenhoffer Frigyes műhelyében.
A templom épített szépségére büszkék vagyunk, de tudjuk hogy a templom igazi ékessége az élő gyülekezet.

Gazda István
esperes


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyházközség
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyházközség:

A mezőcsáti református templom belső felújítása 1999-2000.


Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Egyházközség(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.03 másodperc