Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Általános Iskola
[ Általános Iskola ]

·Információk
·Református Általános Iskolánk új épületszárnyának avatása
·Emléktábla avatás a Református Általános Iskolában
·Tájékoztató füzet 1.rész - Mezőcsáti Református Óvoda

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


Templom: Tájékoztató füzet 2.
Dátum: 2007. június 27. szerda, 11:55 Közzétette: kaf

Egyházközség A Dél-borsodi Mezőség csendes kisvárosa, a Miska-kancsók szülőhelye az új M3-as autópálya mentén, a Tisza közelében, békés alföldi környezetben várja az érdeklődő látogatókat - MEZőCSÁT

Mezőcsát nevét 1225-ben egy oklevél említi először. Első ismert temploma a XIV. században fennállott. Lakói a XVI. században reformátusokká lettek, és 1576-ban Tarczali Ferenc volt a prédikátora, akit Melanchton szentelt pappá Wittenbergben. Az 1595. évi összeírás is bizonyítja, hogy templomuk volt. 1596 után lakói meghódoltak az egri töröknek, de állandó zaklatásaik miatt (adószedés, rablás) egyre jobban elnéptelenedett, sőt egy időre pusztává lett a falu. 1732-ben még megvolt az a régi templomuk, amit a középkori templom alapjain állítottak helyre, de alkalmatlan volta miatt 1743-ban lebontották. 1744-45-ben építették az előző helyére a ma is meglévő templom nyugati részét, valamint egy kőfundamentumra állított 4,5 öl széles és 4 öl magas fa haranglábat. 1777-ben épült a mai torony, amely akkor még távolabb volt a 32 éve épült templom keleti szélétől. 1786-ban úgy bővítették a templomot, hogy a templom és a torony között lévő üres teret beépítették. 1856-ban alakult ki a templom mai formája, amikor egy északi és egy alacsonyabb déli oldalhajót nyitottak a hajó közepébe.
A 11*28 m-es belső térben a kétszer 7*8 m-es oldalhajókkal és a három oldalon körülfutó karzatokkal együtt 1200 ülőhely van. Tízváltozatú orgonáját 1891-ben építette Angster József. Keleti homlokzat előtti tornya 47,11 m magas. A templom alatt pince van. Az 1025 kg-os harangot Seltenhoffer Frigyes öntötte 1891-ben Sopronban, a 477 és 275 kg-osokat 1922-ben a budapesti Harangművek. Az 1848-49-es szabadságharc idején tábori papként szolgált lelkipásztora, Bódogh János.
Az 1890 augusztusi hatalmas tűzben az egész templom leégett, addigi - 1746-ban készült - fakazettás mennyezete is nagyrészt elpusztult. A templom újjáépítése és új belső berendezése 1892-re lett készen, sík, vakolt mennyezettel.
A templom 1890-es tűzvészből kimentett 22 mennyezeti, 10 karzatelőt díszítő kazettát ás 14 karzattartó festett faoszlopot - az egyiken 1746-os évszám volt - az akkoriban alapított bp-i Iparművészeti Múzeum 900 aranykoronáért megvásárolta. 1891. november 3-án Ágotha Imre kassai rajztanár és festőművész lerajzolta a maradék kazettákat, hogy ezzel is gyarapítsa a még megmenthető nemzeti értékeinket. Az igen értékes kazetták és kazetta-töredékek szakszerű irodalmi ismertetését is ő, valamit Huszka József múzeológus végezték el. Ágotha közzétette 20 tábla rajzát is. A karzat felirat csak Huszka feljegyzésében olvasható. Huszka helyesen ismerte fel a széles négyszirmú rózsa középkori eredetét és magyar jellegét, de további következtetése már így hangzik: "Ez egészen magyar vonás, a pávatoll szárát utánozva." A csomós végű levelek valóban jellegzetesek, de túlzás volt azt közvetlenül a román kortól származtatni és hajóink orrával(!) kapcsolatba hozni. A tulipán- és szegfű-motívumok határozottan törökösek, az akantuszvirágok és vázák az országszerte szokásos stilizálásban jelennek meg. Egyedi sajátossága e munkának egy csipkésszirmú, szív idomú, szűcshímzéseken gyakori elem, amely szintén előfordul törökös hímzéseinken is. A motívumok közeit a mindenütt kedvelt indás-pöttyös vonaljáték tölti ki. Fehér alapon zöld, kék, piros és sárga színűek a díszítmények.
Az 1970-es években az Iparművészeti Múzeum megkereste egyházunkat a kazetták visszahelyezésének gondolatával, de anyagiak hiányában az akkori helyreállítás elmaradt. A kazetták az 1980-as években történt restaurálásuk után kerültek az őket megillető egyházi helyre Debrecenbe, a Református Kollégium Egyházművészeti Múzeumának mennyezetére, illetve az Oratóriumba vezető lépcső fordulójának falára.
1999. februárjában jelent meg a Nemzeti Kulturális örökség Minisztériumának pályázata, mely "Épített örökség és megóvás, felújítás" címen felvillantotta előttünk annak reménységét, hogy templomunk mennyezete újra eredeti szépségében várhatja az itt megpihenni vágyókat.
Az előkészítés során jutottunk el Hajdú János forrói asztalosmesterhez, Deák Árpád nagyváradi képzőművész-restaurátorhoz és Oltai Péter belsőépítész mérnökhöz, az OMV munkatársához, aki a sonkádi, Európa-díjat kapott műemlék templom belsőépítészeti munkáit tervezte és vezette. Íme az ő szakvéleménye:
"A táblák egyrészt a történetileg hiteles képek másolatai, másrészt az adott motívumkincsből szerkesztés - és festésmódból és színvilágból építkező új kompozíciók. Megítélésem szerint a megfestett táblák felhelyezésük után összhatásukban az egykori népies-barokk mestermű hangulatát, jellegét fogják újjátermteni és a mai szemlélő számára közvetíteni. A festett táblákon a népi díszítőművészetben általános stilizált növényi ornamentika jelenik meg. A tulipán, a szegfű, a rózsa, az akantuszvirágok és vázák a leggyakrabban használt elemei a kompozíciónak. A színmetria szabályai szerint, de játékos változatossággal elrendezett motívumok közeit indás pöttyös vonaljáték tölti ki. Az azonos festett keretbe foglalt táblák alapszíne fehér, a díszítmények kék, piros, sárga és zöld színűek. A kép a vékony kontúrvonalak behúzásával válik rajzosabbá, határozottabbá." (Gazda István lelkipásztor)

A 231 kazetta 2000. őszére helyére került, a hálaadó ünnepség 2000. november 19-én volt.

Megtekinthető munkanapokon 8.00-tól 16.00-ig, illetve ezen kívüli időpontokban előzetes egyeztetés alapján.
Érdeklődni munkanapokon, a 49/552-071-es telefonszámon lehet.
E-mail cím: lelkhiv@bicomix.hu
Megközelíthető:
- autóbusszal Mezőkövesd, Miskolc, Tiszaújváros útirányokból (ez esetben Mezőcsát aut. áll. megállóhelyen kell leszállni, az autóbuszállomás a templom mögött található)
- gépkocsival szintén Mezőkövesd, Miskolc, Tiszaújváros útirányokból

A kiadvány képei


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyházközség
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyházközség:

A mezőcsáti református templom belső felújítása 1999-2000.


Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Egyházközség(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.04 másodperc