Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Hírek
[ Hírek ]

·Kulcsszó a kapcsolat: Konferencia a roma gyerekek oktatásáról
·Hírek a mezőcsáti gyülekezet életéről
·Hírek a Mezőcsáti Egyházközség életéről
·"A Reménység és az Örök Élet Vasárnapja"
·\"PALÁNTA\" gyülekezeti családi nap
·Ezt láttuk Bőcsön és Ónodon 2010. június 7-én és 9-én
·Kálvin-szobor avatás, 2010. május 22.
·Konfirmáció ünnepe Mezőcsáton - 2010. május 9.
·Kálvin szobor tájékoztató

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


Presbiterportrék: Erőss György
Dátum: 2007. június 28. csütörtök, 09:39 Közzétette: kaf

Egyházközség Kedves Református Testvéreink!

Első alkalommal jelentkezünk az átalakulóban lévő ifjúsági lapban. Ebben a rovatban alkalomról alkalomra a presbiter atyafiakat szeretnénk bemutatni, s e bemutatásokhoz kapcsolódva a régi Mezőcsátról is hagyományokat, értékeket bemutatni, melyeket úgy érezzük, kár lenne engedni a múlt homályába veszni. Látogatásomat Erőss György presbiter testvérünknél kezdtem, akit kedves feleségével, Marika nénivel, épp a délutáni pihenés közben találtam. Egészségi állapotuk nem volt jó, de a hangulaton ez mit sem változtatott.

Gyuri bácsi elmondta, hogy a család több mint 150 éve él Mezőcsáton. Erőss István dédnagyapa már itt nyugszik a mezőcsáti református temetőben. – A család mindig gazdálkodásból, állattartásból és mezőgazdaságból élt. Amikor elérkezett az idő, ezt nálam is, mint minden fiú sorsa, a katonai sorozás követte. Kassán töltöttem a katonai szolgálatot – meséli Gyuri bácsi. – A felszabadulást az orosz fogságban éltem meg, ahol 1944-től 1945. novemberéig voltam. A háború utáni éveket ott folytattam, ahol fiatalemberként kezdtem öcsémmel, Erős Istvánnal együtt. Majd a földek államosításával megélhetésünk egyre rosszabb lett, és a MÁV-hoz mentünk el dolgozni. Innen mentünk nyugdíjba.
Marika nénivel 54 éve házasok. Beszélgetésünk a szüretelésről és az azokon történt emlékekről folytatódott. – Mindig volt Mezőcsáton szüreti felvonulás. A gyepről vagy a szőlőkből indult. Lovas kocsik, ökrös fogatok is voltak, attól függően, kinek milyen igavonó állata volt. Megvoltak a különféle a szereplők is. A csősz csőszkunyhóval, amely a fogatok középtáján volt, de volt bíró, bíróné, kisbíró, és természetesen fiatal lányok és fiúk – mondta Gyuri bácsi.
A szüreti mulatság a Gazda-kör épületében folytatódott egészen hajnalig tartó énekléssel és tánccal. Természetesen a szüretnek volt speciális étrendje is. Reggel valódi kisüsti pálinka pogácsával, délben gulyásleves sertés, vagy bárányhúsból – amit ott helyben nyúztak – sült kacsa és kacsás kása, hisz ez a nap ünnep volt. ünnepe az újbornak és természetesen a szüretelőknek. Amint megindult a szőlőpréselés, a falu apraja-nagyja annyi mustot ihatott, amennyit csak akart. Marika néni a süteményekről is beszélt. Volt itt mákos kalács, diós kalács, és túrós-krumplis béles is. Ezután következett a régi szüreti mulattság fotóinak bemutatása, amelyeket mi is a kedves olvasóink rendelkezésére bocsátunk. Ezek a fotók 1946-ban és 1947-ben készültek. Aki felismeri magát – az idősebbekre gondolok – úgy kérem, legyenek szívesek engem megkeresni.


Horváth Sándorné
presbiter
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyházközség
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyházközség:

A mezőcsáti református templom belső felújítása 1999-2000.


Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Egyházközség(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.04 másodperc