Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Hírek
[ Hírek ]

·Kulcsszó a kapcsolat: Konferencia a roma gyerekek oktatásáról
·Hírek a mezőcsáti gyülekezet életéről
·Hírek a Mezőcsáti Egyházközség életéről
·"A Reménység és az Örök Élet Vasárnapja"
·\"PALÁNTA\" gyülekezeti családi nap
·Ezt láttuk Bőcsön és Ónodon 2010. június 7-én és 9-én
·Kálvin-szobor avatás, 2010. május 22.
·Konfirmáció ünnepe Mezőcsáton - 2010. május 9.
·Kálvin szobor tájékoztató

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


Presbiterportrék: Fróna János
Dátum: 2007. június 28. csütörtök, 09:47 Közzétette: kaf

Egyházközség
Kedves Református Testvéreink!

Második alkalommal Fróna Jánoshoz és Szeghő Jánosnéhoz látogattam el az otthonukba. őket kértem meg, meséljenek nekem a családról, a mai életükről.


Fróna János bácsi az egyházban eltöltött éveiről és nem utolsó sorban azokról a hagyományokról is kérdeztem, amik ez idő tájt jártak. Arról, hogy a család hogyan várta a karácsony ünnepét, az Úr Jézus születését.
János bácsi 1922-ben született Mezőcsáton. Felesége Csótka Lídia, aki 1929-ben született szintén Mezőcsáton. „Szüleink is itt éltek e városban, a református egyház tagjai voltak. Sajnos szüleimet korán elvesztettem. 1944. novemberében a szülői házat bombatalálat érte és itt vesztették el életüket a lánytestvéremmel együtt.”- mondja János bácsi. „Akkor ezt így fejezték ki: hősi halottak voltak a II. világháborúban. Én akkor katonaként szolgáltam a Hazát. A magyar tűzszerészeknél voltam Lengyelországban, a fronton. Ott találkoztam falubeliekkel is nagy meglepetésemre nagybátyámmal, Fónagy Józseffel, akit én láttam utoljára.”
Lidike néni sorolja tovább életüket: „Házasságunkból három gyermek született, Mária, János és Lídia. öt unoka hat dédunoka, akiket reformátusoknak kereszteltettünk.”
Amire még büszkék vagyunk az, hogy én 14 évig voltam presbiter - mondja János bácsi. A menyem is presbiter, aminek nagyon örülünk. A déd kisunokám a református iskolában diákpresbiter.
János bácsiék 58 éve házasok. Házassági évfordulójukat minden esztendőben megünnepli együtt a család. János bácsi súlyos betegségen esett át, de állapota javult. Így az Isten segedelmével mindig együtt tudják várni szeretettel a családot.
Még az ünneplésről kérdezem János bácsit és Lidike nénit. Mint elmondták, a karácsonyi ünnep előtt egy héttel a disznóvágás szokásos, amit természetesen ők maguk hizlalnak, s amelyen részt vesz a család apraja-nagyja. Mindenkinek van feladata, János bácsi szúrja a disznót, a menye vagy a lánya a vérestálat fogja, fia perzseli, majd kettéhasítás és kezdődik a feldolgozás. És itt leírom a disznótor menüjét is: reggel dinsztelt vér, boros tea, délben pecsenye dinszteltkáposzta gúnárnyakkal. Este csigaleves orjából, töltött káposzta, hurka, kolbász sülve.
Lidike néni még egy gondolatot oszt meg velünk karácsony kapcsán:
- 58 éve minden szentestén János bácsi díszíti fel a fenyőfát, ő pedig elkészíti az ünnepi vacsorát. Amíg az egészségünk engedte szentestén mindig elmentünk a templomba az ünnepi istentiszteletre.


Horváth Sándorné
presbiter
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyházközség
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyházközség:

A mezőcsáti református templom belső felújítása 1999-2000.


Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Egyházközség(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.04 másodperc