Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Hírek
[ Hírek ]

·Kulcsszó a kapcsolat: Konferencia a roma gyerekek oktatásáról
·Hírek a mezőcsáti gyülekezet életéről
·Hírek a Mezőcsáti Egyházközség életéről
·"A Reménység és az Örök Élet Vasárnapja"
·\"PALÁNTA\" gyülekezeti családi nap
·Ezt láttuk Bőcsön és Ónodon 2010. június 7-én és 9-én
·Kálvin-szobor avatás, 2010. május 22.
·Konfirmáció ünnepe Mezőcsáton - 2010. május 9.
·Kálvin szobor tájékoztató

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


Presbiterportrék: Vigh Lajos
Dátum: 2007. június 28. csütörtök, 09:56 Közzétette: kaf

Egyházközség Az alábbiakban a FÉNYSUGÁR helyi református lapban lassan hagyománnyá érlelődő sorozatot kívánom folytatni.

Ez alkalommal Vigh Lajos tiszteletbeli presbiter életét ismertetem.
Több évszázados mezőcsáti, és református családba született bele 1922. augusztus hóban. Gyermekkora nem volt teljesen felhőtlen, mivel az édesapja az első világháborúból mint igen súlyos hadirokkantként tért haza a feleségéhez. Egy dum-dum (kétszer robbanó) golyó találta el a fejét a harcok során. A súlyos beteg édesapa gyógykezelése erőn felüli anyagi megterhelést jelentett a családnak.
Iskoláit Mezőcsáton, az elemi és a polgári iskolában végezte, jó atletizáló, ifjú sportoló volt.
Foglalkozásképpen a vasutas életpályát választotta, aholis 37 évet szolgált le. Mint vasutas főellenőr ment nyugdíjba.
Mint épkézláb ember, mint akkor 22 éves, természetesen részt vett a második világháború megpróbáltatásaiban. A háború befejezésekor mint szakaszvezető, a mostani Szlovákiához tartozó Kistompán teljesített katonai szolgálatot. Tudvalevően a háború nagyon sok embernek, családnak szomorúságot, gyászt hagyott maga után, de Vigh Lajos a sok megpróbáltatás közepette olyan kincsre talált rá, ott Kistompán, ami eljövendő egész életére igen jó hatással volt. Itt, és akkor ismerkedett meg Jakab Margittal, az akkor 17 éves lánnyal.
1945. október hóban házasságot kötöttek. Ez a házasság ebben az évben, október 14-én, - ha Isten is úgy akarja – megéri a 60. évfordulót.
Ez a közel 60 év nemcsak szolgálatba járással, és onnét hazatéréssel telt el. Igen eredményesen kertészkedtek. Itt Mezőcsáton szinte elsőként ismerték fel a primőr áru jelentőségét. Jelentős mennyiségben állítottak elő előcsíráztatott hajtatott korai burgonyát. A szintén korai, fólia alatt előállított uborkából is több mázsát vittek a miskolc-vasgyári piacra évente.
A gyümölcs kertészetben az őszibarack termesztésben is igencsak jeleskedtek. Olyat csináltak ezen a téren, amit ő előttünk Mezőcsáton senki nem produkált, és azóta is kevés helybeli kertészkedő csinálja utána. Az őszibarack alanyának a magját, a keserűmandulát, a leendő fa helyére tavasszal elvetették. Kicsírázva – kikelve a kis növénykét egész nyáron gondozták, majd nyár végén alvóra beoltották őszibarack szemzőhajtással. Ezen évek során felcseperedve, csodálatos, - Mezőcsáton az előtt soha sem termelt – gyümölccsel hálálták meg a hozzáértésüket, türelmüket, fáradozásukat. A nem ritka 20-25 dekagrammos gyönyörű barackok piaci értékesítése is hozzájárult a család anyagi boldogulásához.
Istenfélő, temlombajárók voltak mindketten. Vigh Lajos 25 évig presbiter volt. 2000 óta tiszteletbeli presbiter. Az évek folyamán több műtéti beavatkozás következtében, és az évek súlya alatt megrokkanva, most már csak ritkán keresi fel az Isten házát. A templomba járásban a felesége, a presbiterségben a leánya Margitka képviseli a folytonosságot. Mint a család legöregebbje, örül a feleségének, a leányának. örömét leli unokájában, annak feleségében és a dédunokájában.


Szabó János


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyházközség
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyházközség:

A mezőcsáti református templom belső felújítása 1999-2000.


Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Egyházközség(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.03 másodperc