Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Általános Iskola
[ Általános Iskola ]

·Információk
·Református Általános Iskolánk új épületszárnyának avatása
·Emléktábla avatás a Református Általános Iskolában
·Tájékoztató füzet 1.rész - Mezőcsáti Református Óvoda

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


Presbiterportrék: Zarándi Bertalan
Dátum: 2007. június 28. csütörtök, 09:59 Közzétette: kaf

Egyházközség E szép kort megélt idős presbiter testvérünket szeretettel köszöntjük otthonában.

Zarándi Bertalan 1905 március 7-én született Mezőcsáton, és keresztelési anyakönyvünk tanulsága szerint 9-én keresztelte meg Gulyás Benő lelkipásztor (Március 9-én ő volt a 23. gyermek, akit megkereszteltek, és abban az évben 137 református gyermeket kereszteltek meg.). Felesége néhai Kiss Julianna. Házasságukból egy leány gyermek született Judit, aki édesapját segíti mindennapjaiban. Kisgyermek korában elkerültek a Felvidékre, Kisgaramra.
Berci bácsi jár-kel a lakásban, sőt a külső kamrában is szokott keresgetni valamilyen iratokat. Így történt ez most is. ő személyesen hozta be a MÁV-tól kapott oklevelét is. Idős kora ellenére jó egészségnek örvend, csak a látásával és a hallásával van gondja. (Érdekességképpen megjegyezhetjük, hogy tavaly 99 esztendősen, mivel gyengének érezte magát, CT vizsgálatra utalták, és senki nem akarta elhinni, hogy a saját lábán jön be, jókedvű, és lehet vele kommunikálni. A vizsgálat eredménye pedig azt mutatta, hogy életfunkciói egy egészséges, 70 év körül járó emberének felelnek meg – kívánjuk, hogy ez így is maradjon.) Életútját kérdezve elmondta, hogy ő a mezőcsáti óvodába járt és emlékszik, hogy mindig mondta neki az óvónéni „pajkos vagy”. Iskolába is itt járt, az akkori református elemi népiskolánkba, ahol tanítói közül Tóth Elek és Kalas Tanító Urakra emlékszik. Az elemi iskola után négy polgárit végzett, de a lakatos mesterséget választotta, melyet Balássy Gyula lakatos mesternél Mezőcsáton 1923. 12. 09. szerzett meg. Ezt a dokumentumot is megmutatta.
Első és egyetlen munkahelye a Magyar Királyi Államvasutaknál volt, szolgálatát Rimaszombaton 1939-ben kezdte, mozdonyvezető volt és nyugdíjas koráig, 1960-ig a MÁV-nál dolgozott, mozdonyvezetőként lett nyugdíjas is. 1956-ban visszaköltöztek Mezőcsátra. De 1957-ben nagy tragédia érte, meghalt első felesége, majd 1960-ban újraalapítja családját, és 2000. márciusában temeti el második feleségét.
Csendes kis otthonukban beszélgetve Judittal megemlítette 2 gyermekét és egy dédunokáját, akik együtt ünnepelték nagypapa 100. születésnapját. Berci bácsit levélben köszöntötte Mádl Ferenc Köztársasági Elnök Úr, a Vöröskereszt Tiszaújvárosi és Mezőcsáti képviselete nevében S. Szabó Erzsébet presbiternőnk, Egyházközségünk és Presbitériumunk nevében Gazda István esperes, Poros József főgondnok és Horváth Sándorné presbiter.
Berci bácsi olvasott, én pedig Judittól kérdeztem, „Mit szokott még csinálni édesapád?” Elmondta, hogy imádkozik, kora ellenére hibátlanul tudja a Mi Atyánkat, a zsoltáros és imádságos könyveket rendszeresen kezébe veszi, olvasgatja, nézegeti. Elbúcsúztunk a jó Isten áldását kérve Juditra, aki szeretettel, nagy odaadással, figyelmes szeretettel és kitartással biztosítja édesapja napjaiban a nyugalmat, a megértést és a szeretetet.


Horváth Sándorné
presbiter


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyházközség
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyházközség:

A mezőcsáti református templom belső felújítása 1999-2000.


Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Egyházközség(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.03 másodperc