Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Egyházközség
[ Egyházközség ]

·Anyakönyvi híreink 2010.
·Anyakönyvi híreink 2009.
·Horváth Sándorné Fónagy Ágnes
·Anyakönyvi híreink 2008.
·Berecz András
·Dalostalálkozó
·Deák Sándor
·Anyakönyvi híreink 2007.
·Halász Károly

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


1999. I. évf. 1.: A királyság terem titka I. rész
Dátum: 1999. december 25. szombat, 12:56 Közzétette: kaf

FÉNYSUGÁR Korunk egyik általunk is érzékelhető problémája Jehova Tanúinak fölöttébb erőszakos (és sajnos meglehetősen eredményes) munkássága. Eme cikksorozat a róluk alkotott kép bővítését, tökéletesítését szolgálja. Ebben a részben e társaság kialakulásáról számolunk be.

A szektát Charles T. Russell alapítja az USA-ban az 1870-es évek elején, miután néhány barátjával úgynevezett “hagyományoktól mentes” bibliatanulmányozásba kezd. Már 1879-ben megjelenteti az általunk is jól ismert őrtorony elődjét, a Sioni őrtornyot. Russell hallatlan aktivitásba kezdett. Nagy utazásokat tett és közel 50.000 lapot írt. Az ah. 21, 24 verséből kiindulva, azt 3 Mór 26, 18 és Ez 4, 6 igeversekkel és történelmi dátumokkal egybevetve úgy vélte, hogy 1914 októberében kezdődik el Jézus ezeréves uralma. Ezt az armageddoni Gáta vezeti be, ekkor elpusztulnak a téves vallási, társadalmi, politikai rendszerek. Amikor ez nem teljesedik be, azt a magyarázatot találta ki, hogy az “aratási időt” egy “utószedési időnek” kell követnie. Ezért Jézus visszajövetele 1918 tavaszáig kitolódik. Újabb fiaskóját Russell már nem élte meg, 1916-ban meghalt. Russell utóda Joseph F. Rutherford lett, aki 1942-ig állt a társaság élén. ő volt az, aki tudatosította a mozgalom tagjaiban azt a felismerést, hogy minden tagnak hírnöknek kell lennie, így 1922 óta nincsenek a társaságban passzív tagok. A mozgalom, mely korábban Nemzetközi bibliakutatók nevet viselte, 1931-ben felveszi a Jehova tanúi elnevezést. Rutherford 1935-ben tette a mozgalom jövője szempontjából a leglényegesebb bejelentést: a Jehova tanúit maga Jehova vezeti, mégpedig a Brooklyni Vezető Testületen keresztül. Ez a Vezető Testület az a “hű és értelmes rabszolga”, akit Jézus példázatában említ Mt 24, 45-47-ben és Lk 12,42-ben. Ez az az osztály”, amelyik szellemi eledelről gondoskodik Jehova házanépe számára: Rutherford tiltja meg a kereszt jelképként való használatát és a Karácsony ünneplését. Megpróbálja korrigálni Russell tévedését Krisztus ezeréves országlásával kapcsolatban, ő az “utószedés” miatti időeltolódást 1925-re jövendölte. Elérkezett 1925, és ismét nem történt semmi. Azóta több időpontot és adatot a jövő számára nem jósoltak meg. Hogy mentsék, ami menthető, az 1914-es évszámba magyarázták bele azt, hogy Jézus Krisztus átvette a mennyben az emberség feletti túlvilági uralmat, ezt bizonyítja az I. Világháború páratlan volta. Jézus tehát nem látható módon jön el, hanem a 144.000 kiválasztott Jehova -hívő- “mennyé osztállyal” együtt fog uralkodni. Rutherford érdeme, hogy a korábban lazán nevezett társaság erős, abszolút diktatúrával irányított szervezetté fejlődött. H. Knorr lett 1942-1977 között a társaság elnöke. Az ő ideje alatt épültek ki nagy számban az ún. fiókhivatalok a világon. Létrehozták az őrtorony Gillád Bibliaiskolát. Knorr elnöksége alatt tiltják meg Jehova tanúinak a vérátömlesztést és a dohányzást. 1961-ben megjelenik bibliafordításuk és Szent Iratok Új Világ fordítása címmel, ez az egyetlen általuk hitelesnek tekintett szöveg.
Ez a társaság 1991-ben 300.945 embert keresztelt meg szerte a világon, valamint Magyarországon, és mintegy 20%-kal nőtt a házról házra járó tanúk száma két év alatt. A számok mutatják, hogy térítő tevékenységüket nem szabad lebecsülni, sőt tisztában kell lennünk vele ahhoz, hogy eredményesen fel tudjunk lépni ellene.

Potyka Gábor

 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: FÉNYSUGÁR
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
FÉNYSUGÁR:

Kálvin János bűnvalló imája


Hír értékelése
Értékelés: 3
Szavazat: 2


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

FÉNYSUGÁR

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.03 másodperc