Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Általános Iskola
[ Általános Iskola ]

·Információk
·Református Általános Iskolánk új épületszárnyának avatása
·Emléktábla avatás a Református Általános Iskolában
·Tájékoztató füzet 1.rész - Mezőcsáti Református Óvoda

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


1999. I. évf. 1.: A királyság terem titka I. rész
Dátum: 1999. december 25. szombat, 13:56 Közzétette: kaf

FÉNYSUGÁR Korunk egyik általunk is érzékelhető problémája Jehova Tanúinak fölöttébb erőszakos (és sajnos meglehetősen eredményes) munkássága. Eme cikksorozat a róluk alkotott kép bővítését, tökéletesítését szolgálja. Ebben a részben e társaság kialakulásáról számolunk be.

A szektát Charles T. Russell alapítja az USA-ban az 1870-es évek elején, miután néhány barátjával úgynevezett “hagyományoktól mentes” bibliatanulmányozásba kezd. Már 1879-ben megjelenteti az általunk is jól ismert őrtorony elődjét, a Sioni őrtornyot. Russell hallatlan aktivitásba kezdett. Nagy utazásokat tett és közel 50.000 lapot írt. Az ah. 21, 24 verséből kiindulva, azt 3 Mór 26, 18 és Ez 4, 6 igeversekkel és történelmi dátumokkal egybevetve úgy vélte, hogy 1914 októberében kezdődik el Jézus ezeréves uralma. Ezt az armageddoni Gáta vezeti be, ekkor elpusztulnak a téves vallási, társadalmi, politikai rendszerek. Amikor ez nem teljesedik be, azt a magyarázatot találta ki, hogy az “aratási időt” egy “utószedési időnek” kell követnie. Ezért Jézus visszajövetele 1918 tavaszáig kitolódik. Újabb fiaskóját Russell már nem élte meg, 1916-ban meghalt. Russell utóda Joseph F. Rutherford lett, aki 1942-ig állt a társaság élén. ő volt az, aki tudatosította a mozgalom tagjaiban azt a felismerést, hogy minden tagnak hírnöknek kell lennie, így 1922 óta nincsenek a társaságban passzív tagok. A mozgalom, mely korábban Nemzetközi bibliakutatók nevet viselte, 1931-ben felveszi a Jehova tanúi elnevezést. Rutherford 1935-ben tette a mozgalom jövője szempontjából a leglényegesebb bejelentést: a Jehova tanúit maga Jehova vezeti, mégpedig a Brooklyni Vezető Testületen keresztül. Ez a Vezető Testület az a “hű és értelmes rabszolga”, akit Jézus példázatában említ Mt 24, 45-47-ben és Lk 12,42-ben. Ez az az osztály”, amelyik szellemi eledelről gondoskodik Jehova házanépe számára: Rutherford tiltja meg a kereszt jelképként való használatát és a Karácsony ünneplését. Megpróbálja korrigálni Russell tévedését Krisztus ezeréves országlásával kapcsolatban, ő az “utószedés” miatti időeltolódást 1925-re jövendölte. Elérkezett 1925, és ismét nem történt semmi. Azóta több időpontot és adatot a jövő számára nem jósoltak meg. Hogy mentsék, ami menthető, az 1914-es évszámba magyarázták bele azt, hogy Jézus Krisztus átvette a mennyben az emberség feletti túlvilági uralmat, ezt bizonyítja az I. Világháború páratlan volta. Jézus tehát nem látható módon jön el, hanem a 144.000 kiválasztott Jehova -hívő- “mennyé osztállyal” együtt fog uralkodni. Rutherford érdeme, hogy a korábban lazán nevezett társaság erős, abszolút diktatúrával irányított szervezetté fejlődött. H. Knorr lett 1942-1977 között a társaság elnöke. Az ő ideje alatt épültek ki nagy számban az ún. fiókhivatalok a világon. Létrehozták az őrtorony Gillád Bibliaiskolát. Knorr elnöksége alatt tiltják meg Jehova tanúinak a vérátömlesztést és a dohányzást. 1961-ben megjelenik bibliafordításuk és Szent Iratok Új Világ fordítása címmel, ez az egyetlen általuk hitelesnek tekintett szöveg.
Ez a társaság 1991-ben 300.945 embert keresztelt meg szerte a világon, valamint Magyarországon, és mintegy 20%-kal nőtt a házról házra járó tanúk száma két év alatt. A számok mutatják, hogy térítő tevékenységüket nem szabad lebecsülni, sőt tisztában kell lennünk vele ahhoz, hogy eredményesen fel tudjunk lépni ellene.

Potyka Gábor

 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: FÉNYSUGÁR
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
FÉNYSUGÁR:

Kálvin János bűnvalló imája


Hír értékelése
Értékelés: 3
Szavazat: 2


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

FÉNYSUGÁR

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.03 másodperc