Üdvözöl a(z) Mezőcsáti Református Egyházközség

''Ha pedig a világosságban járunk, közösségünk van egymással és Jézus Krisztussal.'' (I. János 1:7)  

Rovatok
HÍREK

KeresésHírek véletlenszerûen

Egyházközség
[ Egyházközség ]

·Anyakönyvi híreink 2010.
·Anyakönyvi híreink 2009.
·Horváth Sándorné Fónagy Ágnes
·Anyakönyvi híreink 2008.
·Berecz András
·Dalostalálkozó
·Deák Sándor
·Anyakönyvi híreink 2007.
·Halász Károly

Ajánló


Info
PageRank ikon ingyen


2005. VII. évf. 20.: A Református Óvoda intézményi beszámolója
Dátum: 2007. november 22. csütörtök, 14:30 Közzétette: kaf

FÉNYSUGÁR Keresztyén nevelésünket a Református óvodai keretprogram segítségével végezzük. Hetente bibliai történetekkel ismerkedtek a gyerekek, naponta beszélgetőkörön elemeztük a nap pozitív és negatív cselekedeteit. Étkezés előtt és után asztali áldást mondtunk és elalvás előtt is imádkoztunk. A bibliai történetek bemutatása során törekedtünk arra, hogy mondanivalónk gyermekközeli és szemléletes legyen. Igyekeztünk megéreztetni Jézus közelségét, segítségét, bocsánatát, Isten gondoskodását. Fontosnak tartottuk egy hittanos sarok kialakítását a csoportszobában, ahol kifestők, gyermekeknek szóló bibliák találhatók, amelyeket igényük szerint bármikor nézegethettek.

Az első év pedagógiai munkájára visszatekintve elmondhatjuk, hogy helyesen döntöttünk mikor a játékkal, mesével nevelő óvodai programot adaptáltuk, hiszen ez az a két tevékenység, mely az óvodás gyermekhez a legközelebb áll. Az ezekben rejlő pedagógiai helyzetekben teremtjük meg a lehetőséget a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi képességeik fejlesztéséhez. Mindezt a szülőkkel együttműködve valósítjuk meg. Lehetőséget adtunk a fogadóórákon való találkozásokra, nyílt napokra, szülői értekezletekre. Nem csak a képességeik kibontakozását, személyiségük fejlesztését, hanem a gyermekközösség kialakítását is a szülők közösségével együttműködve végeztük. (Közös rendezvények.) A vegyes életkorú csoportok a családi nevelés folytatását hangsúlyozzák. Már itt találkoznak a gyerekek az odafigyelés, a segítés, a tolerancia gyakorlati megvalósulásával. Napi gondozási – nevelési munkánkat folyamatos napirend keretében végeztük, ahol egyéni szükségleteik figyelembe vételével elégítették ki igényeiket (étkezés, alvás). Mivel munkánk elképzelhetetlen a szülők és a családok részvétele nélkül, igyekeztük a jó kapcsolatot erősíteni a következő programokkal a második félévben:
• nyílt farsangi mulatságot szerveztünk, amelyet versengéssel, tánccal, játékkal színesítettünk, és szeretetvendégséggel zártunk;
• nyílt hetet rendeztünk, s akkor a szülők hétköznapi munkánkba is betekintést nyerhettek, észrevételeik, tapasztalataik megbeszélésére lehetőséget adtunk;
• téli kiránduláson voltunk Bükkszent-kereszten, ahol a szánkózás után kellemes sétát tettünk Lillafüredre;
• az oviba hívogató játszóházi programunkkal a leendő óvodásainknak adtunk játék- és ismerkedési lehetőséget;
• néphagyomány ápoló tavaszköszöntő rendezvényünket az Eszternás együttes műsora színesítette, ahol együtt táncolt gyermek és szülő óvodánk díszudvarán;
• az édesanyák köszöntéséről csoportonként emlékeztünk meg;
• a színvonalas évzáró ballagási ünnepségünkön méltóképpen búcsúztattuk el iskolába induló gyermekeinket;
• az év lezárásaként kirándulást szerveztünk Szanticskára.
Munkánk végzése közben a differenciált nevelést mindenkor szem előtt tartottuk. A részképesség-zavarral küszködő gyermekek felzárkóztatásában szakvizsgás fejlesztőpedagógus kolléganőnk volt segítségünkre. A beszédhibás gyermekekkel logopédus foglalkozott. A tehetséges gyermekek részére játékos matematika találkozót szerveztünk (március 15-e tiszteletére) az iskolában már hagyományként működő „Törd a fejed” matematika versenyhez kapcsolódva. 11 óvodából érkeztek hozzánk a gyerekek (33 fő) kísérőikkel együtt, hogy összemérhessék tudásukat. A résztvevők jól érezték magukat, és annak reményében távoztak, hogy jövőre ismét találkozunk. A második félévben folytatódtak a külön foglalkozások (zene ovi, néptánc, mozgáskoordinációs tánc, gerinctorna, stb.).
A 2004/2005-ös tanévben 15 tanköteles korú gyermek járt óvodánkba. 14 gyermek a Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskolába iratkozott be. Az iskolával nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk. Programjainkra, rendezvényeinkre kölcsönösen meghívjuk egymást. Bemutató tanításon vettünk részt az iskolába készülő gyermekekkel és az iskolások is eljöttek hozzánk, amikor a Hófehérke és a hét törpe című mesét adták elő óvodásaink számára. A tanító nénik részt vettek a nyílt héten, és a leendő elsős tanító néni tartotta a néptánc foglalkozásokat is. Ezek az ismerkedési lehetőségek megkönnyítik az átmenetet az óvodából az iskolába.
Munkánk nem lenne sikeres, ha a nevelőtestület nem lenne egységes, a célját maga előtt látó, ambiciózus közösség. Ez már az óvoda megnyitása előtt is tapasztalható volt, amikor a programot írtuk, tervezgettük közös jövőnket, vagy amikor a textíliákat szabtuk, varrtuk, takarítottunk, vagy a terepet rendeztük. Nevelési módszereink és elveink közelítése érdekében havi rendszerességgel, - szükség esetén rendkívüli helyzetekben is – megbeszélést tartottunk. Az év folyamán bérletet váltottunk a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházának előadásaira. Névnapjainkat megünnepeltük, de az óvoda udvarának rendbetételén is egységesen álltunk helyt. Mindezek erősítették formálódó közösségünket.
A 2004/2005-ös tanévet pozitívan értékelem, mely sok munkával, tartalommal töltötte meg napjainkat. De az a célunk, hogy jól dolgozzunk, minőségi munkát végezzünk. Célunk továbbá, hogy keressenek bennünket a szülők, a gyerekek továbbra is jól érezzék magukat és nem utolsó sorban a fenntartónk is elégedett legyen velünk.

Németh Sándorné
tagóvoda-vezető

 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: FÉNYSUGÁR
· Több hír: kaf


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
FÉNYSUGÁR:

Kálvin János bűnvalló imája


Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 4


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

FÉNYSUGÁR

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


(C) 2006 | Mezőcsáti Református Egyházközség | Minden jog fenntartva. | Impresszum

Készítette: kaf

A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.04 másodperc